Nya momsregler för E-handel 2021

Information från systemleverantören

Vitec Unikum datasystem ab informerar i sitt nyhetsbrev Pyramid Info om nyheter som berör Pyramid Business Studio. Vi lyfter fram några av dessa nyheter. Saknar du inloggning till Unikums kundservice-sidor? För att prenumerera på Unikums nyhetsbrev och få inloggningsuppgifter till deras handledningar, skickar du ett e-postmeddelande till: leverans.unikum@vitecsoftwaregroup.com

Nya momsregler för e-handel på EU-nivå införs 1 juli 2021

Reglerna gäller både e-handel och elektroniska marknadsplatser. För företag med en sammanlagd försäljning över 99 680 kr till konsumenter i andra EU-länder, ska köparlandets moms påföras på försäljningen. Säljaren kan deklarera momsen i en ny e-tjänst hos Skatteverket (OSS) och på så sätt slippa att momsregistrera sig i de EU-länder där de har köpande konsumenter.

Läs mer om OSS-redovisning på skatteverket.se

Så hanteras det i Pyramid

För varor som säljs med samma momssats, kan du som har Pyramid e-line ange momskod för privat (konsumenter) i rutin 823 Länder. Denna hantering finns från version 3.42A.

För hantering av varor med olika momssatseri Pyramid, finns det nya begreppet Momsland. Momsland införs i version 4.15, men kommer även till version 4.14 servicepack 5 i mitten av juni 2021.  Momsland anges i rutin 823 Länder och specifikt för privat (konsumenter) i e-handeln, samt på kunder och manuellt registrerade order. På artikeltypen styrs momskod respektive momsland för aktuell vara/tjänst.

Redovisning till skatteverket

I skatteverkets e-tjänst OSS deklareras försäljningsbelopp och moms nu manuellt. För elektronisk redovisning till skatteverket finns inte hantering klar då skatteverket inte har färdigställt filformatet.

 

Vitec Unikum kommer att publicera ett hjälpdokument på sina kundsidor framöver.

 

Länk till Unikums nyhetsbrev: Pyramid Info nr 3 2021.pdf

Börja skriv och tryck ENTER för att söka