Ljuv musik uppstår när Musikanten når kunder via sin e-handel

Askås som e-handelsplattform integrerat mot Pyramid Business Studio

Musikanten är norra Sveriges största musikaffär. Samarbetet med KR System och Askås började 2014, då KR System kopplade Musikantens affärssystem Pyramid Business Studio till e-handel från Askås. Musikanten använde tidigare så kallad OpenCart-lösning som saknade koppling till Pyramid Business Studio. När ämnet e-handel kom upp i samtal med en av Musikantens kunder fick de rekommendationen att använda KR System som leverantör av Pyramid och koppla det mot Askås e-handelsplattform.

I detta reportage kan du läsa om smidig automatisering i integrationen mellan Askås e-handelsplattform och affärssystemet Pyramid Business Studio.

Peter Holmgren, VD på Musikanten i Umeå, Luleå och Skellefteå, tog hjälp av Jonas Askås, VD på Askås samt Johan Alklint, Försäljning och Anders Ilg, Verksamhetskonsult hos KR System i Malmö.

Automatisering och smidig uppdatering av priser

Integrationen med Askås e-handelsplattform innebär att Musikanten kan arbeta med orderläggning, kassa- och lagerhantering i Pyramid Business Studio i sina butiker och få uppdaterad data i sin e-handel. Eftersom systemen är sammanlänkade kan både Musikanten och kunderna vara säkra på att produkter finns i lager och att rätt priser visas i e-handeln. Musikanten har fått mer automation och ett bättre flöde tack vare kopplingen. Nu slipper de uppdatera uppgifterna på flera ställen och undviker onödiga missar.

Så vill Musikanten utveckla sin e-handelslösning

Musikanten som idag mestadels säljer till privatpersoner (B2C) har nyligen utökat sin service med hemkörning inom det närmaste området vilket varit uppskattat. För att även kunna möta det ökade behovet av beställningar från exempelvis skolor, ser de nu över möjligheten att deras e-handel ska kunna omfatta Business to Business (B2B).

Förväntningar på e-handel och även möjligheter med e-handel, utvecklas ständigt. Att hjälpa kunder att hitta rätt produkt snabbare och enklare är viktigt. Därför blir det naturligt att ytterligare utveckla kategorisering och filtrering av produkter på webben. Så klart ska kunder kunna ställa frågor om produkter i samband med en beställning. ”Vi på Musikanten brinner ju för musik och har en enorm kunskap om våra produkter. Det är viktigt för våra kunder”, säger Peter Holmgren.

Kundens behov i centrum hos Askås

Askås e-handel är en bred och funktionsrik plattform med något för alla företag, stort som litet. Plattformen ska vara skalbar och företag ska kunna växa i den.
Jonas Askås, VD på Askås säger att integrationsbiten alltid har varit viktig för dem. ”Vi strävar efter att göra e-handelsplattformen så öppen och flexibel som möjligt, med öppna gränssnitt och standarder som ändå är lätta att anpassa. Vi anpassar oss efter kundens behov, istället för att de ska behöva anpassa sig efter oss.”

När det gäller samarbetet med Johan Alklint och Anders Ilg på KR System i Malmö, säger Jonas, ”Vi förstår varandras tankegångar och har lätt för att integrera ihop systemen.” Det var Askås som tog täten i projektet hos Musikanten och Jonas sammanfattar genom att säga, ”Musikanten är tydliga med vad de vill ha och bra att samarbeta med. Då är det extra roligt att utveckla lösningar och se kundens verksamhet växa.”

KR System kopplar Pyramid med Askås

”Vi har över åren skaffat en djup kunskap i Askås och har byggt en omfattande verktygslåda för integration. Det ger snabba resultat och låter oss även lösa det där lilla extra,” säger Johan Alklint, Försäljning, hos KR System i Malmö.

Integrationen består oftast av:

 • Artikelinformation (benämning, beskrivningar, länkar, språk mm.) från Pyramid till Askås
 • Saldoinformation från Pyramid till Askås
 • Kundprislistor från Pyramid till Askås
 • Kundregister från Pyramid till Askås
 • Order från Askås till Pyramid
 • Nykundsregistrering från Askås till Pyramid
 • Orderstatus och försändelseinformation från Pyramid till Askås
 • Betalningshantering från ex. Klarna, DIBS/Nets, Swish

Och ibland även av:

 • Avancerad saldoinformation med ex. butikssaldo, varor på väg in till lager (=beräknad leveranstid) mm.
 • Bildhantering från Pyramid till Askås
 • Artikelbevakningar från Askås till behovsanalys i Pyramid

Så tycker Musikanten om Askås och KR System

”Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med KR System och Johan Alklint, Försäljning samt Anders Ilg, Verksamhetskonsult. De har hjälpt oss få till en bra integration och är snabba på att hitta lösningar på våra frågor.

Vi upplever att det har fungerat bra med integrationen med Pyramid och att Askås plattform är stabil i drift. Lönsamhetsmässigt har det varit bättre med integrationen mot Askås än den tidigare lösningen. Det är dessutom mycket lättare att administrera artiklar och priser nu, när vi kan läsa in listor och korrigera data direkt i Pyramid. Att snabbt kunna uppdatera priser och ha automation på olika funktioner, är det bästa med Askås som e-handelsplattform integrerat mot Pyramid”, säger Peter Holmgren.

I reportaget:

Peter Holmgren, VD, Musikanten i Umeå, Luleå och Skellefteå
Jonas Askås, VD, Askås
Johan Alklint, Försäljning, KR System i Malmö
Anders Ilg, Verksamhetskonsult, KR System i Malmö

Kort om Askås

I mer än 20 år har Askås utvecklat och levererat sin mångsidiga och kraftfulla e-handelsplattform. I dag använder omkring 300 e-handlare Askås lösning och många kunder är marknadsledande i sina branscher. Askås har idag drygt 50 anställda vid kontoren i Säffle och Karlstad. Bolaget har frontend-utvecklare, backend-utvecklare och supportavdelningen in-house. Askås e-handelsplattform har kopplingar till en mängd externa partners inom betalningar, logistik och affärssystem. Bland annat en direkt integration till affärssystemet Pyramid Business Studio.

Se hemsida https://www.askas.se/

Kort om Musikanten i Umeå, Luleå och Skellefteå

Musikanten bildades redan 1974 och finns idag på tre orter, Umeå, Luleå och Skellefteå, samt via e-handel på www.musikanten.nu. Från enorma lokaler på 1350 kvm erbjuder Musikanten både novisen och den erfarne musikern det instrument som passar behovet bäst. Förutom försäljning av allt ifrån gitarrer, noter, ljud & ljus och slagverk finns en välutvecklad verkstad för reparation och underhåll av instrument.

Se hemsida https://www.musikanten.nu/

Börja skriv och tryck ENTER för att söka