Abacus Sportswear valde e-handel baserad på funktion, design och kvalité

Askås e-handel integrerat med Pyramid

Abacus Sportswear är väletablerade i golfvärlden. Sedan 1999 tillverkar och säljer de golfkläder som kombinerar funktion, design och kvalité. Redan innan pandemin hade de kommit långt i sin planering att lansera en webbshop och ett digitalt showroom. De valde Askås e-handel, Klarna som betalväxel och KR System som konsult att sköta integrationen till Pyramid Business Studio. Här berättar vi hur deras resa såg ut fram till strax efter lanseringen i 2 mars 2021.

I reportaget möter du Alexandra Y Karlsson, Marknadschef hos Abacus Sportswear, Eva Nordgren, Projektledare hos Askås och Johan Alklint, Försäljning hos KR System i Malmö.

Digitalt showroom gör det enkelt för kunder att handla via Internet

Dagens konsumenter förväntar sig att det ska gå att beställa produkter digitalt. 2021 startade Abacus sin e-handel. ”Det var rätt i tid för oss, eftersom vi rent organisationsmässigt var redo nu,” berättar Alexandra Y Karlsson, Marknadschef på Abacus.

Abacus återförsäljare kan redan leverera alla varor som nu finns i e-handeln. Med ett digitalt showroom med e-handel kan Abacus nå fler konsumenter. Det råder bot på problematiken för butiker att lagerhålla och visa hela sortimentet. Det hjälper också konsumenter som har långt till en golfbutik med Abacus sortiment att prova och köpa kläderna.

”En viktig faktor bakom beslutet var att göra det lättare att sälja året om och utöka sortimentet. Innan har vi främst sålt kläder till golfshopar, med nya 2 kollektioner per år. Det skapade ”peakar” i försäljningen. Nu lanserar vi 4 kollektioner per år, vilket blir mer intressant för kunderna och sprider ut försäljningen över året.

En annan viktig faktor var att bredda distributionen. Med corona blev det otroligt viktigt med den digitala handeln, så vi hade tur med vår tajming. Nu finns våra produkter till försäljning året om, dygnet runt,” berättar Alexandra.

Lättmanövrerad e-handelsplattform
och självklart val av betalväxel

Abacus team utvärderade olika plattformar och tyckte att Askås kändes bra. ”Askås e-handel är väldigt fin, enkel och har en lättmanövrerad plattform som är logisk och lätt att lära. Askås medarbetare är välplanerade och strukturerade i sitt arbete. Den värmländska andan hos Askås och att det är ett bra företag, tilltalade oss också,” säger Alexandra.

Askås e-handel fanns redan som en välutvecklad integration mot Pyramid hos flera nöjda kunder. Integrationen är framtagen av KR System. För Abacus kändes det tryggt och bra att implementering hade gjorts tidigare, med lyckade resultat.

”Eftersom vi har en del specialanpassningar i vårt affärssystem Pyramid, behövde vi justera lite och få ihop delarna. Det har gått otroligt smidigt och fungerat väldigt väl i projektet. Vi är mycket nöjda och upplever att det har varit riktigt proffsigt arbete från samtliga parter.

Vi har en enklare variant av Askås e-handel som passar oss nu i starten. Med den skickas produkter upp till Askås plattform från Pyramid med den information som behövs. Att välja vilka produkter i Pyramid som ska skickas upp är lättmanövrerat, säger Alexandra.

Integrationen har gett Abacus samma designmöjligheter för e-handeln som för deras klädsortiment – en kombination av funktion, design och kvalité.

”Klarna som betalväxel var ganska självklart,” berättar Alexandra. ”Vi har utgått från oss själva och att många kunder använder Klarna för att slippa lägga ut pengar för att få hem och prova kläder innan man bestämmer sig. Klarna Checkout är smidigt att handla med. Även internt i företaget på sälj- respektive ekonomiavdelningen flyter det på smidigt.”

Eva Nordgren hos Askås lyfter fram styrkan i samarbeten, förberedelser och resurser

Eva Nordgren, Projektledare hos Askås berättar att ”Askås styrka är att vi kan se behoven och möjligheterna hos varje kunds verksamhet och vi skapar lösningar utifrån det. Vi är också flexibla. När det gäller integrationer med Pyramid Business Studio är vår och KR Systems tanke att det ska vara så smidigt som möjligt.”

På bilden: Eva Nordgren, Anders Berntsson och Mohamad Hamouday i projektteamet från Askås.

Förarbetet som Abacus hade gjort var väldigt betydelsefullt, berättar Eva. ”Det var också en mycket stor fördel att de hade en dedicerad resurs som satt med ansvar för projektet och en resurs som satt med upplägget i affärssystemet. De har riktigt bra struktur på sitt arbete.

Uppbyggnaden är viktig eftersom Pyramid och Askås både importerar och exporterar data. Genom våra täta avstämningar och utifrån Abacus arbetssätt och processer, anpassade vi integrationen efter Abacus behov. Därmed fick vi en bra och genomtänkt struktur på informationsflödet mellan systemen,” säger Eva.

”Vi tre parter, Askås, KR System och Abacus har haft ett bra samarbete med tydlig tidsplan och avstämningar. I alla projekt sker förändringar och tillsammans fångade vi upp dessa så vi höll tidsplanen, Bra samarbete är a och o i ett projekt” säger Eva avslutningsvis.

Johan Alklint hos KR System – om glädjen att leverera uppskattade integrationer

Integration Pyramid- Askås kopplar ihop Askås e-handel med Pyramid Business Studios kraftfulla backoffice, lager och ekonomiplattform. KR System har utvecklat denna lösning i nära samarbete med Askås och gjort ett flertal installationer hos kunder som blivit mycket nöjda.

”Vi tycker att det är lika roligt varje gång vi får förtroendet att leverera e-handelslösningar. Det är som att så ett frö vid första projektstartsmötet och sedan se det växa i takt med att produkter presenteras, priser och saldo integreras, order och leveranser testas och till sist när integrationen av redovisning och reskontra mot kundens betalväxel implementeras,” berättar Johan Alklint, säljare på KR System i Malmö.

”Abacus Sportswear valde Klarna som betalväxel. Det är nästan branschstandard idag och en uppskattad produkt för konsumenter. Eftersom Abacus plan är att expandera i flera länder är Klarna en bra partner. Det är förstås också en stor fördel att KR System har en färdig integration mot Klarna. Det förenklar för ekonomipersonalen när så gott som alla avräkningar av order och returer kan registreras med automatik.” säger Johan avslutningsvis.

Läs mer om KR Systems produkt via denna direktlänk

Kontakta oss på KR System om du är intresserad av en liknande integration.

Så tycker Abacus om integrationen

”Lanseringen har gått smidigt. Vi har varit ett bra team på Abacus och haft fint samarbete med Askås och KR System. Vi öppnade e-handeln med en ödmjuk syn, men hittills har det försäljningsmässigt gått långt över mina förväntningar”, säger Alexandra. ”Det var stort att kunna öppna e-handeln, lägga sin första order och se att det fungerade. En härlig känsla! Designmässigt och funktionsmässigt fungerar det som vi tänkt oss och vi ser redan fram emot hösten när vi planerar ytterligare funktionalitet i plattformen”, berättar Alexandra Ylllö, Marknadschef hos Abacus, avslutningsvis.

Kort om Abacus

Abacus Sportswear, ett svenskt, familjeägt bolag grundat 1991 startade som klädagenter till olika varumärken. Företaget finns idag representerade främst hos välsorterade golfbutiker och i golfbaneshopar. Försäljningen har starkt fokus på leverans via kunniga återförsäljare i 24 länder och idag är omsättningen ca 60MKr.

Se hemsida https://abacussportswear.com/

Kort om Askås

I mer än 20 år har Askås utvecklat och levererat sin mångsidiga och kraftfulla e-handelsplattform. I dag använder omkring 300 e-handlare Askås lösning och många kunder är marknadsledande i sina branscher.
Askås e-handelsplattform har kopplingar till en mängd externa partners inom betalningar, logistik och affärssystem. Bland annat har de en direkt integration till affärssystemet Pyramid Business Studio.

Se hemsida https://www.askas.se/

Här kan du läsa Askås reportage om Abacus

Börja skriv och tryck ENTER för att söka